Fingerfood

Vandaag gaat we het hebben over Fingerfood, kleine hapjes. Vorige week hadden we vrienden over de vloer voor de lunch. Ik wilde geen gewoon brood en beleg op tafel zetten, maar gezellige hapjes. Dat is goed gelukt, al zeg ik het zelf! Ik had al Italiaans brood gebakken, voor erbij. Maar gewoon stokbrood of Turks brood is ook lekker.


De hapjes zijn allemaal vrij simpel te maken:

Kant en klaar: olijven, gedroogde tomaatjes, gevriesdroogde paddestoelen voor een knabbeltje en wat Serrano ham. 

Heel simpel te maken: vijgen een paar uur in de port leggen, dadels vullen met blauwe schimmelkaas en met chorizo (niet samen in één dadel😉), ook erg lekker als borrelhapje! Ik maak ook altijd een salade, en bijna altijd griekse salade op mijn manier, met rozijntjes of appel erdoor en zonder sla. Ik gebruik wel een kant en klare mosterd dille dressing, die vinden wij allebei gewoon het lekkerst.

Simpel te maken:
Tzatziki: kwark met knoflook, beetje gedroogde munt, olijfolie, komkommer (binnenste er uit snijden, daarna raspen en goed uitknijpen, anders wordt het te vochtig) en drupje wijnazijn.

Uit de oven in een minimuffin, vorm invetten en vullen met bladerdeeg. Ik koop altijd een rol kant en klaar bladerdeeg uit de koeling. Verder twee eieren met wat creme fraiche mengen.

Tonijn pasteitje: blikje tonijn met stukjes tomaat en pittige kruiden kort roerbakken, in vorm scheppen en bovenkant ook met bladerdeeg beleggen.

Broccolitaartje: broccoli kort koken, in vorm doen. Ik had nog wat ongezouten pistache noten liggen, even gekneusd en er over doen. Eiermengsel erover gieten en wat geraspte kaas er over strooien.

Courgettetaartje: courgette en paprika met wat italiaanse kruiden en teentje knoflook bakken, bladerdeeg bakje vullen, zelfde mengsel er over gieten, en verkruimelde feta er op doen. 

Daarna de mini muffinvorm de oven in. Check op de verpakking van het bladerdeeg op welke stand en hoelang. Ik weet van mijn oven dat ik altijd de langste tijd die aangegeven is moet aanhouden en dan nog vaak nog 5 min langer. 

Alles bij elkaar op een grote schaal (te koop bij de Action voor een paar euro’s), ik had voor 4 personen twee schalen gevuld. En alles was op een paar olijven en gedroogde tomaten na schoon op!


Eet smakelijk!