Lekker eten😋!

Zoals al eerder gemeld, ik houd van koken en lekker eten. En in het weekend neem ik meer tijd om te koken. Maar soms is het jezelf makkelijk maken ook fijn! Koken hoeft niet ingewikkeld te zijn. Omdat René geen vlees, vis of kip eet, eet ik bijna iedere dag vegetarisch. Ik heb geen zin om altijd twee maaltijden te maken, dus ik pas me aan. Gelukkig is er veel keus aan vegetarische gerechten! Ik eet wel vleeswaren op mijn brood, of haal tussen de middag een bakje sushi of gebakken kibbeling  in de Markthal. Ik ben er nog niet uit of het een voor-of nadeel is dat de Markthal op 5 minuten loopafstand van mijn werk is😉. Er is daar zoveel lekkers te eten!

Maar als we hapjes eten (mezzes, tapas of hoe je het ook wilt noemen), is het een stuk makkelijker! Dat eten we regelmatig, met steeds verschillende gerechtjes. Al maak ik standaard altijd wel tzatziki. Veel van de hapjes zijn van te voren te maken, je kunt rekening houden met iedereen, en het is erg makkelijk te maken. Als je wilt kun je ook veel kant en klaar halen, bij de supermarkt is veel te krijgen. En als je het in gezellige bakjes doet, of een grote schaal, ziet het er gezellig uit!

Vanavond doe ik deels makkelijk, maar maak ook wat zelf. Zoals gezegd de tzatziki in ieder geval: kwark of Griekse yoghurt, komkommer geraspt of door de hakmolen (zonder de zaadlijsten), knoflook fijngesneden, een heel klein beetje (geen verse, maar gedroogde) munt, een beetje wijnazijn, en een beetje olijfolie. Even goed door elkaar mengen en klaar is de tzatziki.


Verder maak ik ook altijd rolletjes. Simpel en makkelijk! Een pak met wraps, kant en klare salades, humus met wat stukjes paprika, zalm met kruidenkaas. Je kunt er op smeren wat je wilt. Folie er omheen en op tijd uit de koelkast halen, anders zijn ze te koud. Folie eraf halen en in kleine rolletjes snijden.  Vandaag heb ik er twee gevuld, een met eiersalade en een met tonijnsalade. Ook maak ik altijd een Griekse salade Rina Style. Geen sla, olijven en ui, wel paprika, komkommer, tomaten, feta, rozijnen en een mosterd dille dressing.

Wat je verder ziet op de foto, zijn dadels zonder pit, met een blauwe schimmel kaas gevuld, ook simpel, maar erg lekker! Ook erg lekker zijn ze gevuld met een zachtere kaas en dan omgerold met een gedroogde hammetje. Of gevuld met stukjes chorizo (gebruik ik de plakjes gesneden chorizo voor, die voor op je brood). Ook deze op tijd uit de koelkast halen, kamer temperatuur zijn ze het lekkerst. De rolletjes en de gevulde dadels zijn ook lekkere borrelhapjes voor een feestje.

Lastig zelf te maken, maar goed kant en klaar te verkrijgen is filodeeg gevuld met feta en spinazie. Deze even in de oven op 175gr, warm zijn ze net wat lekkerder. De Turkse Bakker bij ons op het winkelcentrum heeft heel  lekkere. Ik neem dan ook gelijk een Turks brood mee, lekker voor bij de tzatziki.

Vanavond heb ik ook wat Serrano Ham en rosbief op de schaal liggen, gewoon omdat het lekker is😄. En olijven voor René, die lust ik weer niet.

En dit is het resultaat: